Почався сезон, коли збільшується кількість випадків отруєнь грибами.
Медики виділяють кілька причин отруєнь грибами, розповіли в прес-службі МОЗ, передає 2day.kh
Перша причина - коли недосвідчений грибник переплутав їстівні і неїстівні гриби. В українських лісах і лісостепах зустрічається близько 80 видів потенційно небезпечних для здоров'я грибів, з них 10-15 становлять реальну небезпеку для життя.
Друга причина, коли їстівні гриби акумулюють з навколишнього середовища токсичні речовини і стають небезпечними для людини.
Крім цього, отруїтися можна їстівними грибами, якщо не обробити їх при високій температурі.
«Важлива не скільки тривала термічна обробка, а скільки разів зливали відвар. Його необхідно зливати, мінімум, три рази, через кожні 15 хвилин », - повідомили в прес-службі.
Для того, щоб уникнути отруєння дикорослими грибами:
-ніколи не збирайте гриби, які вам не відомі;
- не зрізайте гриб, якщо він викликає хоч найменший сумнів;
- намагайтеся збирати губчасті гриби, наприклад, білі. У наших широтах від них найменше число отруєнь;
- зібрані гриби перед приготуванням ще раз ретельно перевірте;
- не вживайте сирі гриби;
-Перед приготуванням будь-якої страви гриби необхідно відварити в підсоленій воді, зливаючи відвар тричі кожні 10-15 хвилин;
- не застосовувати «домашні» методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок - вони неефективні, тільки вводять в оману.
Немає коментарів:
Дописати коментар