2017/10/19

7 причин їсти фініки кожен день

Фініки - один з найдавніших фруктів в світі. 





За деякими даними, людство займається їх культивуванням ось уже 6000 років, і навіть в Біблії є про них згадки. Спочатку родом з Близького Сходу, в наші дні фінікова пальма росте в багатьох країнах світу, включаючи Індію, Іспанію, Мексику і США. На тлі багатьох сортів цього унікального в своєму роді фрукта особливо виділяється сорт так званих королівських фініків. Його точна назва - меджул, від англійського medjool. Цей «король фініків» буває до семи сантиметрів в довжину і трьох сантиметрів в діаметрі, відрізняється трохи вологою і м'якою текстурою і карамельно-медовим смаком з ледве помітним відтінком кориці. Але це ще не все! Завдяки вмісту в них нутрієнтів, фініки меджул володіють багатьма превентивними і терапевтичними властивостями, і  How to Green детально про них розповів. У цьому матеріалі ви їпрочитаєте про те, чому фініки - це безпечні для фігури ласощі.

Поживна цінність королівських фініків

У нас фініки, як правило, продаються в сушеному вигляді, що сильно подовжує їх термін зберігання. Середня поживна цінність одного фініка становить приблизно 66 калорій, а 100 грам сухофруктів (4-5 штук), відповідно, близько 277 ккал. Та ж стограмова порція містить приблизно 18 грам вуглеводів, з яких 16 грам - цукор, а також 6,7 грам клітковини. Вміст протеїну і жирів в фініках мінімальний, притому що трансжири відсутні повністю.

Причини включити фініки в свій раціон на щоденній основі

1. Фініки відрізняються високим вмістом калію

У 100 грамах фрукта міститься близько 20% денної норми цього важливого для здоров'я нутрієнта. Калій бере участь у рості м'язів, контролює баланс рідини і рівень рН тіла. А також він позитивно впливає на кров'яний тиск, серцеві скорочення і захищає від інсультів.

2. У порції фініків міститься до 30% необхідної в день клітковини

6,7 грам клітковини з чотирьох-п'яти фініків складають приблизно одну третину її денної норми споживання для жінок. Цей нутрієнт відповідальний за здоров'я і регулярність роботи кишечника, а також бере участь в зниженні рівня «поганого» холестерину.

3. Фініки - корисний цукрозамінник

Незважаючи на підвищений вміст натурального цукру, глікемічний індекс фініків вважається низьким, а тому вони підходять навіть хворим на цукровий діабет. Інший цікавий факт: учасники одного дослідження вживали по 100 грам фініків щодня протягом чотирьох тижнів, і після закінчення експерименту їх індекс маси тіла в середньому не змінився, тобто зайвої ваги вони не набрали.

4. Фініки багаті антиоксидантами

Завдяки фенольним сполукам таніну, фініки захищають організм від запалень і небезпечних вільних радикалів. Це сприяє запобіганню розвитку таких серйозних діагнозів, як остеопороз, цукровий діабет, рак і ряд нейродегенеративних хвороб.

5. Фініки знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань

Відбувається це за рахунок дії вже згаданих калію і антиоксидантів. Разом вони допомагають регулювати рівень тригліцеридів, що викликають закупорку судин, і оксидативного стресу, також небезпечного для здоров'я серцево-судинної системи.

6. Фініки - джерело багатьох нутрієнтів

Нижче наведено список основних вітамінів і мінералів, що містяться в 100 грамах фініків, а також відсоток від їх денної норми споживання для дорослої людини.

Калій, 696 мг, 19,9%
Магній, 54 мг, 13,5%
Вітамін В6, 0,25 мг, 12,5%
Вітамін В3 (ніацин), 1,61 мг, 8%
Кальцій, 64 мг, 6,4%
Фосфор, 62 мг, 6,2%
Вітамін В2 (рибофлавін), 0,06 мг, 3,5%
Вітамін К, 2,7 мкг, 3,4%
Вітамін В1 (тіамін), 0,05 мг, 3,3%
Вітамін А, 149 МО, 3%
Цинк, 0,44 мг, 2,9%

Перераховані нутрієнти беруть участь в безлічі найважливіших процесів життєдіяльності нашого організму. Наприклад, вони регулюють настройки метаболізму, відповідають за здоровий зір, міцні кістки, молодий вид і пружність шкіри, регулюють рівень стресу, якість сну і покращують травлення.

7. З фініками можна приготувати безліч смачних і корисних страв

Ну і, нарешті, найприємніше: фініки неймовірно універсальні! Крім того що є їх можна просто так чи з жменькою горіхів, також здорово ними підсолоджувати випічку, десерти, домашні цукерки, зелений смузі, протеїновий шейк, горіхове молоко, а ще додавати їх в салати, готувати з ними соуси, заправки та інші смаколики.

Немає коментарів: