2017/11/01

Що відбувається з тілом, коли ви їсте хурму?

За легендою ця «їжа богів» дарує жінкам здоров'я і красу. Чи так це з точки зору науки?





Батьківщиною хурми називають Стародавній Китай, де її шанували при імператорському дворі, описуючи в літописі чудодійні властивості. Навіть в науці ботаніки у неї божественна назва - в перекладі з латині Diōspyros - «їжа богів». Взявши в руки екзотичний плід, можна відразу визначити його оригінальне коріння, пра-пра-пра-прабатьків.

Якщо хурма за формою нагадує жолудь і чим м'якше стає, тим солодша - перед вами китайська порода (хачіа). А якщо вона схожа на помідор, але при цьому хрустка - японська (Фую).

Сезон ягоди (а хурма це ягода!) - з вересня по грудень, досягає піку врожаю в листопаді. Вибирайте пухкий, блискучий плід з гладкою шкірою. Без тріщин, плям і бочків; листя не повинно бути яскраво-зеленими. М'яку хурму варто з'їсти в той же день, а жорсткій - дати дозріти. Замість холодильника покладіть її в паперовий пакет разом з яблуком або бананом.

А тепер головне - що ж відбувається з тілом, коли ви насолоджуєтеся стиглої хурмою?

Зміцнює імунітет

З приходом осені слово «імунітет» зустрічається в кожній третій публікації. А на роботі у вільний час частіше пліток і останніх новин обговорюють ліки від застуди та профілактику для тих, хто «почувається недобре». Підключаємося до гарячого розмови і настійно рекомендуємо хурму в якості антивірусного агента. Мабуть, не випадково цей продукт - сезонний. Найпростіше пояснення - наявність вітаміну С, надійного захисника від грипу і респіраторних захворювань. А її комбінацію: вітамін С, бета-каротин і калій вчені Каліфорнійського університету в минулому році визнали «золотим» складом для вироблення нових імунних клітин.

Уповільнює процеси старіння

Фрукт багатий катехинами - антиоксидантами, які не дозволяють клітинам руйнуватися під дією вільних радикалів. Зазвичай їх високий вміст приписують зеленому і білому чаю. Не беруть до уваги важливу деталь - катехін працює за умови, що листя не піддавалися ферментації. Куди показовіша хурма. Саме катехіни надають їй терпкість і терпкий смак, але, завдяки цьому відмінно захищають ясна. Найбільша кількість антіейдж-елементів міститься в шкірці, тому ті, хто недалекоглядно її зрізає - позбавляються омолоджуючого ефекту.

Покращує травлення

Умова гарного руху кишечника - наявність в раціоні достатньої кількості харчових волокон. І хурма в цьому відношенні - один з рекордсменів. На 100 грам припадає близько 3,6 гр. харчових волокон або близько 10% від добової норми. Сприяє здоровому метаболізму і місцева фолієва кислота в дуеті з вітаміном В6.

А ось той факт, що хурмі часто приписують дієтичні властивості, все-таки лукавство. Так, ягода середнього розміру містить всього 30 грам вуглеводів, але при цьому досить калорійна (80 калорій), через підвищену фруктози її не рекомендують діабетикам. Щоб насолоджуватися хурмою собі на втіху, їсти її потрібно не як десерт, а як самостійний перекус - тоді вона не завадить, а, навпаки, «підтримає» ваше прагнення схуднути. І тільки 1-2 штуки на добу!

Покращується зір

Вітаміни В і С - це, звичайно, цінно, і працюють вони досить ефективно. Тільки за сумарним обсягом найбільше в хурмі все-таки іншого вітаміну - А (каротину), і його вміст у ній дійсно істотний, на що вказує яскрава шкурка. В юрисдикції цього елемента знаходяться наші очі, а точніше - здатність до нічного бачення, колірне сприйняття і профілактика кон'юнктивіту.

Рятує від набряків

Ще одна приставка до хурми - природний діуретик. За цим словосполучення ховається суперздібність - позбавлення від набряків. Стигла м'якоть допомагає розігнати застояну в тілі рідину (людям з хворими нирками варто бути обережнішими). А щоб разом з нею ви не вивели з організму ще й значну частину корисних мінералів - включає калій. До речі, останній відповідає і за миттєву дозу енергії. Так що після парочки часточок хурми в розпал робочого дня у вас ніби відкриється друге дихання, а відчуття паніки і стресу відступить. Саме час сказати і про інший несподіваний бонус: на Сході хурма широко використовується лікарями при лікуванні гикавки.

У гастрономічній культурі хурма  більш універсальна, ніж прийнято вважати. Її можна додавати в салат (з зеленню, авокадо і грушею); робити парфе (на основі ванільного йогурту, малини і граноли); скропити лимонним соком, присипати чилі і подавати з м'яким сиром; а ще - загортати вранці в млинчики.
Джерело

Немає коментарів: