2017/11/06

На кухонній губці більше бактерій, ніж на сидінні унітазу

Після результатів цього дослідження ви уже не зможете дивитися на свою кухонну губку так, як раніше.





Декілька наукових інститутів Німеччини спільно перевірили кухонні губки на здатність накопичувати і поширювати бактерії, навіть патогени.

За словами одного з авторів дослідження Маркуса Егерта з Університету Фуртванген, науковці зібрали губки з приватних домашніх господарств з німецького регіону Віллінген-Швенінген і проаналізували ДНК та РНК мікробів.

"Ми виявили 362 різних види бактерій на 14 досліджуваних губках, – розповів Маркус. – На місцевому рівні щільність бактерій досягла 54 мільярдів на квадратний сантиметр губки, це дорівнює щільності мікробів сидіння унітазу".

Дослідження показує, що 5 з 10 найпоширеніших видів бактерій, знайдених на губках, класифікують потенційними збудниками.

Це означає, що вони можуть викликати інфекції у людей, особливо у тих, хто має слабку імунну систему: осіб літнього віку, хворих і дітей.

Миття губки не надто покращить ситуацію.

Дослідження показало, що губки, які регулярно дезінфікують, мають великі пропорції двох бактерій, близьких до патогенних: Chryseobacterium hominis і Moraxella osloensis.

"Ми припускаємо, що типова очистка губки не вбиває всі мікроби всередині, – каже Егерт. – Одні види мікробів при чисті гинуть, але інші – стійкіші. Вони знову розмножуються і ростуть швидше, ніж раніше".

Бактерії схильні розмножуватись при дезінфекції. Дослідження також показує: чим частіше ми очищуємо губку, тим гірше.

Тепер науковці хочуть вивчити фактичну патогенність губки для кухні і вивчення різних методів її очистки і їхніх ефектів.

Експерт рекомендує змінювати губку щотижня, особливо якщо ви живете чи працюєте у чутливих до гігієни місцях: кафе чи лікарні.

Те ж стосується випадків, коли ви хворієте чи у домі є літні люди.
Якщо вам шкода викинути губку, використовуйте її у менш чутливих місцях: роботі в саду, наприклад.

"Не бійтесь своєї губки, але знайте, що він має мільярди потенційно патогенних мікробів", – додає один з авторів дослідження.
Джерело

Немає коментарів: