Вчені Єнського університету імені Фрідріха Шиллера в Німеччині склали рейтинг країн із найвищим рівнем смертності від серцево-судинних захворювань через неправильне харчування.
На першому, найгіршому, місці – Україна. А загалом до першої двадцятки потрапили 14 країн колишнього СРСР, повідомляє radiosvoboda
Дослідження проведене на замовлення Всесвітньої організації охорони здоров’я, в ньому проаналізували дані 51 країни так званого європейського регіону ВООЗ (тобто разом із Туреччиною, Ізраїлем, а також післярадянськими державами, що географічно розташовані в Азії) за період із 1990 по 2016 рік.
На першому, найгіршому місці в рейтингу смертності від серцево-судинних захворювань, спричинених неправильним харчуванням, за відсотковим рівнем – Україна: в ній рівень смертності з цієї причини 2016 року становив 38,2% від усіх смертей. Із загалом 15 колишніх радянських республік до першої двадцятки потрапили 14.
Автори дослідження стверджують, що мешканці цих країн постраждали від хвороб, викликаних нездоровим харчуванням. Найбільше пов’язаних зі способом харчування смертей від серцево-судинних хвороб, за їхніми даними, спричинили дієти з низьким рівнем споживання ціліснозернових продуктів, горіхів, насіння, овочів, фруктів, бобових, омега-3 жирних кислот, а також із високим рівнем споживання натрію (тобто в першу чергу солі).
У тих країнах, де головною кухонною олією залишилася соняшникова, як-то в Україні, Росії, Румунії чи Болгарії, рівень цієї смертності був стабільним від 1990 року. Натомість у країнах, що почали використовувати ріпакову олію (Польща, Чехія, Естонія, Латвія, Литва), за цей період смертність від ішемічної хвороби серця різко впала.
Вчені стверджують, що за допомогою збалансованої дієти можна запобігти приблизно кожній п’ятій із передчасних смертей від серцево-судинних захворювань
Немає коментарів:
Дописати коментар