2017/06/26

В рот не клади. Вся правда про шаурму в Києві

Журналіст видав себе за покупця вуличного кіоску з продажу шаурми, і йому розповіли всі секрети цього бізнесу. Виявляється, торгувати їжею можна без будь-яких документів, досить дати 1 тис. грн на місяць дільничному




Мабуть, в столиці, та й в інших містах країни, немає більш популярної вуличної їжі, ніж шаурма. Кіоски з нею можна зустріти практично на кожному кроці. Однак наскільки безпечно для здоров'я вживати м'ясної рол, придбаний на вулиці? «Вести» вирішили перевірити. Що ж всередині ароматних ролів? Друге - хто продає шаурму в столиці? Третє - чи дотримуються продавці санітарних норм? І четверте - хто покриває цей бізнес?

«А навіщо на це м'ясо документи?»

Влаштуватися на роботу в кіоск з шаурмою виявилося непросто - людині з вулиці не дуже довіряють, шукають продавців серед знайомих. Тому журналіст видав себе за покупця точки з продажу шаурми, який нічого не знає про цей бізнес. Дивно, але це спрацювало, і працівники кіосків почали розповідати свої секрети.

За точку на околиці Києва власники просять 69 тис. Грн. Це бізнес під ключ - місце, обладнання, інструкція по роботі. Справу описують як досить прибуткова.
Математика така: собівартість будь шаурми - не більше 10 грн при мінімальній ціні в 30 грн. Електроенергія, вода - до 2 тис. грн на місяць, оплата за місце - 7 тис. нрн на місяць, «подяку за невтручання» в бізнес дільничному - 1 тис. грн. Тобто, щоб покрити витрати, потрібно продати приблизно 300 м'ясних ролів. Решта - чистий прибуток.

І його можна збільшити, якщо знати, як заощадити. Найпростіше це зробити, заощадивши на продуктах. У кіоску реалізують їжу без ліцензії і дозволу від санітарних служб. На приховану камеру зняли, звідки торговці беруть продукти, скільки коштує відкупитися від перевіряючих і чому постачальників дивують питань про документах.

«А сенс ходити в лабораторію, якщо є мент, який прикриє?»
- А хто поставляє м'ясо? - запитують у продавця кіоску, де торгують шаурмою.

- Рустам якийсь, я не знаю. Вночі привозять. Гроші залишаєш, ключі у них, вони прийшли, занесли, закрили і поїхали.

- А на м'ясо дають якийсь документ?

- Привозили з підписом якийсь папірець, на вигляд - як товарний чек. Раз було, повісив м'ясо, і чую запах такий. Я до нього, а там всередину протухше поклали. Я дзвоню цьому Рустаму, кажу - охреніли чи !? А він мені: «Ні, брат, ти що. Я сам особисто тонну беру. Ванна у мене велика - сам мариную ».

«А воду нам приносять алкоголіки»

У самому кіоску ми придивилися, в яких умовах тут готується і зберігається їжа. У 30-градусну спеку інгредієнти страви і готову продукцію зберігають без холодильника при температурі, що перевищує допустимі норми. У кіоску панує повна антисанітарія - порушені всі можливі норми роботи з продуктами харчування.


З сміттєвого кошика, якиц стоїть біля єдиної дошки для нарізки овочів, вивалюється сміття. А на самій дошці лежать гроші, які, як відомо, є одним з найбрудніших предметів в світі.

Водопостачання в кіоску відсутнє, але продавець запевняє, що проблем з водою немає - мовляв, вранці приходять місцеві алкоголіки і приносять воду в бутлях з туалету неподалік.
Крім того, шаурмою торгують люди, які не мають медичних книжок, при цьому часто маючи цілі букети захворювань. Як сказав по телефону господар кіоску, в якому давали інструкції, санітарних книжок ніхто ні з кого не вимагає: «У нас договір з ринком на 15 років. Тут всім це по барабану ». Всіх цих недоліків контролюючі органи не помічають. І господар кіоску розповів, чому:

- Є там один дільничний. Якщо у вас проблеми - прийдуть, припустимо, з санстанції, податкова, то ви набрали дільничного - він під'їхав і порішав.

- Тобто за це ми йому платимо?

- Так.

- Василь, а скажіть мені ще з приводу лабораторії. Ми овочі здаємо на перевірку чи ні?

- Ну я, чесно кажучи, ще жодного папірця не брав і ні разу не ходив в цю лабораторію. Ну просто я подумав: а сенс мені ходити, якщо є мент, який прикриє? Йому платять - який сенс ходити кудись? Я просто пішов на базар, купив огірків і капусти, а кетчупи і лаваш мені привозять.

«Не отруїлися - не означає, що пощастило»

У покупців, які, поївши неякісної шаурми, опинилися на лікарняних ліжках, ставлення до санітарним вимогам вже не таке легке, як у продавців ролів. .

Новини по пошуковому слову «шаурма» теж виглядають як зведення з полів бою: Дніпро - 15 осіб опинилися в лікарні після вживання неякісної шаурми, Миколаїв - 17 осіб, з них п'ятеро дітей отруїлися шаурмою, одна людина в реанімації, Київ - понад 20 любителів лаваша з м'ясом опинилися на лікарняних ліжках.
Ізмаїл - кількість постраждалих після вживання шаурми досягло 76 осіб. Всім постраждалим поставили діагноз «сальмонельоз». Експерти ж кажуть: навіть якщо ви з'їли шаурму і не отруїлися, це ще не означає, що вам пощастило.


«Термічна обробка не прибирає небезпека - вона може вбити бактерії, які знаходяться на цьому м'ясі, але вона не вб'є ендо- та екзотоксини, які виробляються бактеріями як в процесі життєдіяльності, так і в процесі обробки, - каже дієтолог Борис Скачко. - А хронічну дію цих токсинів не видно відразу, негативні наслідки - у вигляді скорочення тривалості життя - проявляться пізніше. Тому що будуть страждати фільтри організму - печінку і нирки. У печінки може розвиватися гепатит, в нирках - ниркова недостатність ».


Віктор Сердюк, президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів, вважає, що ситуація з неякісною шаурмою на вулицях українських міст ще більше загострилася після того, як в країні кілька років тому ліквідували Санепідемслужбу. «Плюс у нас відсутні перевірки бізнесу. Це все призвело до того, що зникли найменші гальма у людей, якими керує жага наживи», - говорить він.



Немає коментарів: