"Бідність і устриці завжди йдуть ніби рука об руку», - писав Діккенс. Але в 20 столітті ситуація різко змінилася.
Якби не уродженка Флоренції Катерина Медічі, то французи може і не стали б головними любителями устриць. Вважається, що саме 14-річна принцеса привчила місцевих придворних є цих молюсків. Популярність зіграла з ними злий жарт, пише was.media
Устриць їдять вже більше 2000 років. Першими - в Європі - їх розсмакували древні римляни. Вони ж навчилися перевозити цих молюсків в акваріумах, щоб зберегти їх свіжість. Потім устриці потрапили в італійську кухню, а звідти - в французьку.
Згідно з популярною версією, устриці з'явилися при французькому дворі завдяки уродженці Флоренції Катерині Медичі. У 1533-му вона вийшла заміж за майбутнього французького короля Генріха II і привезла з собою майстерних італійських кухарів. А разом з ними нові рецепти і продукти. На французьких столах з'явилися петрушка, артишоки, салат-латук, брокколі, індичка, томат, устриці, а також головні зірки італійської кухні - паста і пармезан.
На весіллі Катерини і Генріха французи вперше спробували і дивовижний італійський десерт з фруктів і льоду - морозиво. Ще Катерина нібито навчила французів, які їли руками, користуватися столовими приборами, в тому числі виделкою.
В «Енциклопедії наук, мистецтв і ремесел», яку в 1751 році почали випускати Дені Дідро і Жан Лерон Д'Аламбер, говорилося, що різноманітні новації потрапили у французьку кухню разом з «натовпами італійців», що служили при дворі Медічі. Проте, багато істориків кулінарії вважають, що запозичення з італійської кухні почалися ще до Катерини. Адже вона потрапила до Франції 14-річною дівчинкою і довгий час не мала впливу при королівському дворі.
Устриці, а також мідії та равлики, міцно увійшли до французької кухні. Аж до 19 століття устриці залишалися популярною їжею, доступною всім верствам населення. У багатих будинках з них готували різноманітні страви: запікали в пирогах, фарширували ними птицю або просто їли дюжинами, не рахуючи.
Біднякам устриці замінювали м'ясо. Схожим чином йшли справи в Великобританії: вулиці в бідних кварталах Лондона покривали гори раковин від з'їдених устриць. Переконатися в цьому можна, відкривши роман Чарльза Діккенса «Посмертні записки Піквікського клубу». Там є такий діалог героїв:
- Дуже чудова обставина, сер, - сказав Сем, - що бідність і устриці завжди йдуть ніби рука об руку.
- Я вас не розумію, Сем, - відповів містер Піквік.
- Ось що я хочу сказати, сер, - пояснив Сем, - чим бідніше місце, тим більше попит на устриць. Подивіться, сер, тут на кожні п'ять-шість будинків доводиться лоток з устрицями. Вулиця завалена ними. Провалитися мені на місці, але мені здається, коли людина дуже бідна, вона вибігає з дому і в регулярному розпачі поїдає устриці.
Герой Діккенса не брехав: в вікторіанській Англії дюжина устриць коштувала 4 пенси - удвічі дешевше буханки хліба.
А в 19 столітті устриці раптом «закінчилися». Цілорічне полювання на молюсків привело до того, що вони почали зникати. Французька влада ввела обмеження для рибалок - заборонили ловити устриць з квітня по жовтень. Але це вже не врятувало ситуацію. До 20 століття устриці остаточно перестали бути дешевою їжею і перетворилися на делікатес. Те, що в 19 столітті французи провели перші успішні досліди з розведення устриць і зараз їх розводять у багатьох країнах, теж не допомогло.
У наш час тихоокеанські устриці коштують не менше 8-10 доларів за дюжину. Це якщо купувати в магазині, а не ресторані. Єдине, що не змінилося - головні місця видобутку (а пізніше і розведення) устриць на території Європи. Вони залишилися незмінними з часів Римської імперії - це західне узбережжя сучасної Франції і води у Британських островів.
Немає коментарів:
Дописати коментар